Cabinet individual de Psihologie Iuliana Stancu

Motto: If you can stay positive in a negative situation you win

Cabinet de psihologie RUP 10B9812

Calea Crangasi 52, Bl. 5ICEM, Sc.3, Et. 4, Ap. 89, sector 6 Bucuresti Repere: Lacul Morii Cartier: Crangasi Sector: 6 Zona Geografica: Nord Vest
Luni - Vineri 09:00 - 20:00 Pret per sedinta in lei: 90

Iuliana Stancu RUP 10B9812 0730959905 psiholog.iuliana@gmail.com

Tulburarea complexa de stress posttraumatic C-PTSD

Anxietate   Publicat la data 7 Aprilie 2021, 14:49

Tulburarea complexa de stress posttraumatic isi are originile intr o serie repetata de experiente traumatizante din copilarie: abuzuri psihologice, neglijenta si diverse alte situatii in care copilul nu se poate apara si nu stie cum sa scape din aceste situatii. Cei care cresc intr un mediu lipsit de predictibilitate, pericol, inconsistenta parentala, abandon emotional raman cu traume ascunse in inconstient care le afecteaza dezvoltarea psihologica, neurologica si emotionala.

In trecut, psihologii se focusau mai mult pe traumele cauzate de accidente, razboaie si dezastre naturale atunci cand se vorbea despre Tulburare complexa de stress posttraumatic. Termenul complex PTSD descrie trauma cronica din copilarie, cum ar fi neglijenta emotionala sau parentificarea, care sunt mai greu de identificat.
Este usor de identificat cand un copil este abuzat fizic sau sexual, dar atunci cand ai parinti care nu se pot conecta emotional si nu pot raspunde nevoilor copiilor poate fi mai greu de identificat. Uneori poate fi vorba despre ceea ce parintii nu au fost capabili sa-ti ofere din punct de vedere emotional, decat despre ce ti-au oferit.
Din pacate, spre deosebire de traumele cauzate de evenimente de forta majora sau cele cauzate de abuzul fizic, ranile psihologice cauzate de abandonarea emotionala sunt uneori invizibile si greu de constientizat. Aceasta poate cauza confuzie copiilor, ii poate face sa fie convinsi ca experientele lor traumatizante nu sunt reale si se pot invinovati pentru ceea ce sunt si simt. Chiar si atunci cand sunt adulti, isi neaga propriile memorii traumatizante comparandu si propriile traume invizibile cu cele ale celor care au fost abuzati intr un mod mult mai evident cum este abuzul fizic sau sexual.
Studii recente au concluzionat ca o serie de dificultati psihologice isi au originea in aceste rani cornice emotionale create de relatii toxice relationale si de atasament ale copilariei. Copiii care experimenteaza acest tip de trauma prezinta o capacitate perturbata de a-si regla emotiile, comportamentele si atentia, iar aceste simptome se extind adesea pana la varsta adulta, putand duce la Tulburari clinice, cum ar fi Tulburarea bipolara, ADHD, Tulburarea de personalitate Borderline, etc.

 

Feedback